По оперативна информация на НОИ през 2023 година у нас са регистрирани 87 смъртни

...
По оперативна информация на НОИ през 2023 година у нас са регистрирани 87 смъртни
Коментари Харесай

Синдикатите алармират: През 2023 г. има 87 смъртни случаи при трудови злополуки, но те се крият от обществото

По оперативна информация на Национален осигурителен институт през 2023 година у нас са регистрирани 87 смъртни случая при трудови злополуки, или с 3 повече по отношение на 2022 година, сигнализират от КНСБ. През предходната година най-вече смъртни случаи има в сектор " Строителство " – 22, следван от " Сухопътен превоз " – 14.

Отчетените трудови злополуки са 2709 бр., със 127 повече от тези през 2022 година:

– Сектор " Транспорт “ – 212 бр.

– Сектор " Строителство “ – 206 бр.

– Държавно ръководство – 203 бр.

Броят на регистрираните трудовите злополуки през 2023 година е по-голям спрямо 2022 година, само че КНСБ продължава да смята, че голяма част от тях не се заявяват пред съответните органи, докато смъртните случаи при трудовите злополуки не могат да бъдат прикрити.

В региона на обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд има утежняване на обстановката през последната година. Загубите от нараствания брой трудови злополуки и болесттите, свързани с тях, са за сметка на изгубени работни дни, заплащания за лекувания, компенсации и в последна сметка загуба от добавена стойност за Брутният вътрешен продукт.

Припомняме, че МОТ прогласи безвредните и здравословни условия на труд за главно човешко право за всеки служащ, което допуска и решителни дейности в посока реализиране на нулева смъртност на работното място.

През 2022 година ЕКП инициира акция   " Да реализираме нулева смъртност на работното място до 2030 година. “ Въпреки настояванията на КНСБ, нашата страна към момента няма стратегия за реализиране на най-малко приблизително европейски индикатори във връзка с смъртните случаи на работното място.

По последните данни на EUROSTAT за 2021 година България е на седмо място по смъртни случай на работното място. На първо е Латвия, следвана от Литва, Малта, Франция, Румъния и Австрия.

През 2021 година повече от 22,5% от всички съдбовни трудови злополуки в Европейски Съюз са станали в строителния бранш.

КНСБ моли за актуализиране на нормативната уредба, регламентираща работата на институциите, виновни за организацията, дейностите и контрола на обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд, поради поставените цели в Стратегическа рамка на Европейски Съюз за здравословни и безвредни условия на труд за интервала 2021 – 2027 година и Националната стратегия по сигурност и здраве при работа 2022 – 2024 година

С паника означаваме, че едно от най-важните звена в системата по обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд, обвързвано с определяне и профилактика на професионалните болести, на процедура е със затихващи функционалности. В нашата страна общо на година се записват не повече от 10-15 професионални болести, до момента в който в страни като Франция и Германия има хиляди регистрирани такива случаи, споделят от синдиката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР